biesbosch Lijnoorden nonnegatsewiel putten-sasdijk
Vissen in de Biesbosch, met H.S.V. De Biesbosch

logo-hsv-de-biesbosch

Vissen in de Biesbosch, met H.S.V. De Biesbosch

logo-hsv-de-biesbosch

Vissen in de Biesbosch, met H.S.V. De Biesbosch

logo-hsv-de-biesbosch

Vissen in de Biesbosch, met H.S.V. De Biesbosch

logo-hsv-de-biesbosch

Geschiedenis H.S.V. De Biesbosch

H.S.V. De Biesbosch is opgericht op 20 september 1952 in café De Gelder aan de Sasdijk te Werkendam. Dit is gebeurd door dhr. Kerssner die tevens de eerste voorzitter werd van de vereniging. Hij werd in het bestuur bijgestaan door dhr. Van Roosmalen, dhr. Ippel, dhr. Vink en dhr Zwets.

Men startte met voor die tijd al aardig wat leden ongeveer 20. Het doel van de vereniging was het wedstrijdvissen in verenigingsverband, men kon enkel lid worden als men wilde deelnemen aan de wedstrijden van de vereniging.

De vereniging had ook direct al viswater namelijk het Putje aan de Tol het zogenaamde hulpgat. Dit water wordt nog altijd aan de vereniging verhuurd. Deze wiel is in de loop van de tijd wel een stuk kleiner geworden.

De vergunningen in die tijd waren geldig van 1 juni tot 31 mei, de prijs was toentertijd negen gulden per jaar. Elke maand werd toen de contributie opgehaald.

De begin jaren waren erg moeilijk, er werden heel veel wedstrijden gehouden ongeveer 25 per jaar, waarvan de helft buiten de gemeente Werkendam in o.a. Hardinxveld, Giessen Nieuwkerk, Alblasserdam, Heusden, Engelen, en bij nog een aantal plaatsen, met als gevolg dat er nooit geen geld overbleef.
De eerste wedstrijd werd gehouden op 6 juni 1953. Er werden toen twee verenigingen uitgenodigd, visvereniging De Blieken uit Gorinchem en een vrouwen vereniging uit Arnhem. Met de muziek voorop ging men vanaf het Plein naar het putje aan de Tol.
In die tijd moest je 25 cent betalen als je niet meedeed aan een wedstrijd.
Ledenvergaderingen werden er wel 4 per jaar gehouden. Nu is dit nog 1 maal.

Eind jaren vijftig werd de zgn. HSV Palingparadijs in Nieuwendijk opgericht. Samen met enkele andere verenigingen in het land van Altena (Dussen, Hank, Nieuwendijk en Werkendam) en de verenigingen uit Tilburg en Waalwijk werden vergunnigen uitgewisseld. De verenigingen uit Tilburg en Waalwijk hadden voor die tijd al behoorlijk veel eigen viswater, o.a. het Oude Maasje vanaf de Peerenboom tot aan Drongelen. In 1962 ( bij de ruilverkaveling ) werd federatie de Alm en Biesbosch opgericht. We kregen er toen ongeveer 250 ha viswater bij.

In 1967 werd federatie De Maas opgericht waar wij ook direct lid van werden. Deze is later opgegaan in federatie Zuid West Nederland. Na aansluiting bij federatie De Maas ging het ledenaantal met sprongen omhoog, in 1958 waren er nog 60 leden en in 1986 waren er dit 975. Nu zitten we op een leden aantal rond de 700.

nonnegatsewiel 1a.JPG
 
Nonnegatse wiel